01 487 2241 info@adrijanaputovanja.hr

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login
01 487 2241 info@adrijanaputovanja.hr

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

TURSKA, čarolija prošlosti

0
trenutno nije u ponudi
trenutno nije u ponudi
Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Upit*
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

2862

Zašto Adrijana putovanja?

 • Nudimo specifična putovanja i aranžmane
 • Uvijek smo tu za svoje putnike, u bilo koje doba
 • Nasmijana, fleksibilna ekipa, s uvijek novim idejama
 • Svakom zahtjevu putnika pristupamo ozbiljno

Imate pitanje?

Za najbrže informacije o putovanjima i rezervacije nazovite odmah ili pošaljite upit

00385 91 487 2244

info@adrijanaputovanja.hr

12 dana

Mjesto polaska

Zračna luka Zagreb

Vrijeme polaska

Cijena uključuje

 • PRIJEVOZ ZRAKOPLOVOM Zagreb – Istanbul – Kapadokija – Zagreb
 • ZRAKOPLOVNE PRISTOJBE
 • TRANSFER AUTOBUSOM zračna luka – hotel – zračna luka
 • PRIJEVOZ TURISTIČKIM AUTOBUSOM, prema programu
 • LOKALNOG VODIČA, na hrvatskom jeziku
 • JEDANAEST POLUPANSIONA u hotelima 4*
 • PLES DERVIŠA
 • Boravišnu pristojbu te ostale pristojbe u Turskoj
 • Razglede prema programu
 • Predanu prtljagu do 23 kg težine (višak prtljage doplaćuje se)
 • Ručnu prtljagu do 8 kg težine (višak prtljage doplaćuje se)
 • Zakusku i bezalkoholno piće na letu
 • Pratitelja putovanja ispred agencije, na hrvatskom jeziku
 • Osiguranje od odgovornosti agencije
 • Jamčevinu
 • Troškove organizacije programa

Cijena NE uključuje (informativne cijene, podložne promjenama)

 • Ulaznice u muzeje i objekte koji se posjećuju u individualnom aranžmanu
 • Troškove osobne prirode
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu – 0,00 HRK
 • Vožnju Bosporom – cca. 30,00€
 • Vizu – 150,00 HRK (uz posredovanje agencije)
 • Paket ulaznica (prema programu) – cca. 120,00€
 • Vožnju balonom iznad Kapadokije – cca. 180,00€
 • Paket putnog osiguranja – na upit
 • Sve što nije navedeno pod cijena uključuje

NAPOMENE

 • Za navedeno putovanje agencija ne vrši povrat novca, ukoliko se ne uplati osiguranje od otkaza putovanja
 • Plaćanje putovanja u zrakoplovu nije moguće
 • Kalkulacija je rađena na bazi 20 osoba
 • Ljubazno Vas molimo da prije putovanja pročitate Opće uvjete poslovanja turističke agencije Adrijana
 • Navedene cijene podložne su promjenama, na što Organizator nema utjecaja
 • Ljubazno molimo, da imate na umu kako je kod posjeta nekim znamenitostima potrebno upraviteljima platiti za dozvolu fotografiranja ili snimanja. Molimo Vas za razumijevanje, budući da je zbog zaštite kulturne baštine, a zbog potencijalnih oštećenja kod upotrebe bljeskalice, fotografiranje i snimanje kulturnih znamenitosti pod posebnom zaštitom zabranjeno.
 • Agencija zadržava pravo promjene itinerera, odnosno redoslijeda razgleda, ukoliko ista ne utječe na generalni cilj, odnosno dojam putovanja te na sadržaj programa. Promjena itinerera uobičajena je i ovisi o situaciji na licu mjesta, no izvodi se na način da putniku bude prihvatljiva. Do promjena može doći zbog specifičnosti pojedinog mjesta ili lokaliteta ili lokalnih običaja. Do promjena može doći i na licu mjesta, tijekom samog izvođenja izleta.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovnih karata (oko tjedan do dva prije putovanja), a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, na što Organizator nema utjecaja. Zbog toga, moguće je da će doći do povećanja cijene zrakoplovne karte te posljedično na povećanje cijene cjelokupnog aranžmana. Zrakoplovne karte izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • Ljubazno molimo da imate na umu da su alkoholna i uvozna pića obično vrlo skupa.
 • U slučaju promjene cijene kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5%, Organizator ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
 • Sve ostale upute za putovanje putnicima se šalju u posebnom dokumentu, prije samog putovanja
Plan putovanja

1. danZAGREB – ISTANBUL

Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Obavljanje formalnosti te let za Istanbul. Po dolasku u Istanbul, transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora, vožnja brodom po Bosporu. Večera u nacionalnom restoranu. Povratak u hotel, noćenje.

2. danISTANBUL

Doručak. Razgled znamenitosti grada uz lokalnog vodiča: RIMSKI HIPODROM, nekadašnji centar političke aktivnosti iz Rimskog doba – PLAVA DŽAMIJA – AJA SOFIJA, izgrađena za vrijeme vladavine cara Justinijana, u 6. stoljeću; do 15. stoljeća bila je bizantska crkva, kasnije džamija, a danas je muzej, od mnogih povjesničara predložen za osmo čudo svijeta – YEREBATAN CISTERNA – TOPKAPI PALAČA – GRAND BAZAAR… Kasni ručak ili rana večera. Povratak u hotel, noćenje.

3. dan ISTANBUL – BURSA – ÇANAKKALE

Doručak. Odlazak iz Istanbula. Polazak prema BURSI, po broju stanovnika četvrtom gradu u Turskoj, a industrijski najrazvijenijem. Smješten je u dolini ispod planine Uludağ koju su Rimljani zvali Olimp. Bursa se smatra rodnim mjestom Osmanskog carstva, što je potvrđeno zaštitom osam znamenitosti u gradu i obližnjem selu Cumalıkızıku. Posjet velikoj ULU DŽAMIJI i KOZA HANU. Nastavak vožnje do gradića ÇANAKKALE. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

4. danÇANAKKALE – TROJA – ASSOS – BERGAM

Doručak. Odlazak iz hotela. Vožnja do antičkog grada, TROJE, poznatom po Homerovim spjevovima Ilijada i Odiseja, a koji pričaju o Trojanskom ratu. Prema predaji, grad je osnovao Dardanov unuk Tros.
Vožnja do malog gradića ASSOSA, u kojem je živio Aristotel i tamo otvorio vlastitu Akademiju.
Nastavak vožnje do antičkog PERGAMA (današnji BERGAM), koji je u helenističko doba bio središte slavne Pergamske države. Obilazak lokaliteta: ASKLEPION, čuveno svetište i lječilište, ALEJA S KOLONADAMA, OSTACI ZEUSOVOG OLTARA, TRAJANOV HRAM, KAZALIŠTE, CRVENA BAZILIKA. Grad je dobio naziv po pergamentu, pisaćem materijalu dobivenom preradom kože ovaca ili koza. Posjet Arheološkom muzeju u Bergamu, koji čuva eksponate iz doba antičkog Rima.
Smještaj u hotel, večera, noćenje.

5. danBERGAM – IZMIR – EFEZ – KUŞADASI

Doručak. Vožnja do IZMIRA, mediteranskog grada na Egejskom moru. Grčki otac povijesti Herodot opisao ga je kao grad pod najljepšim nebom i s najboljom klimom na Zemlji. Razgled gradića: KONAK PIER, moderni otok na izmirskoj rivi, čiji je autor Gustave Eiffel, ALSANCAK, stari dio grada gdje se nalaze sokaci sa starim grčkim kućama, BARLAR SOKAĞI ili Ulica barova, šetalište KORDON, duž kojeg se nižu najluksuzniji stanovi Izmira, trg CUMHURIYET MEYDANI, KÜLTÜRPARK, jedan od većih parkova, s brojnim drvoredima palmi, fontanama, jezerom, skulpturama te zabavnim parkom, GRADSKA KUĆA i SAHAT KULA, jedni od najpoznatijih simbola Izmira…
Nastavak vožnje do još jednog antičkog grada, EFEZA, izvanrednog primjera rimskog lučkog grada, s morskim kanalom i donjom lukom, zbog čega je upisan na UNESCO – v popis mjesta svjetske baštine u Aziji. Iskapanja su otkrila velike spomenike iz vremena Rimskog Carstva, uključujući Celsiusovu knjižnicu, Veliko kazalište te ostatke slavnog Artemidinog hrama, jednog od sedam svjetskih čuda, koji je privlačio hodočasnike iz cijelog Sredozemlja. U blizini Efeza posjetit ćemo KUĆU DJEVICE MARIJE, koju i muslimani i kršćani smatraju mjestom gdje je Djevica Marija živjela nakon raspeća Krista.
Odlazak do KUŞADASIJA, jednog od najpopularnijih ljetovališta moderne Turske, večera, noćenje.

6. danKUŞADASI – PRIENE – MILET – DIDIM

Doručak. Odlazak do PRIENE, antičkog grčkog grada, kojeg odlikuje amfiteatar, hramovi, agora i sl.
Nakon toga, odlazak u antički MILET, poznat kao rodno mjesto brojnih filozofa, među kojima je najpoznatiji Tales.
Vožnja do DIDIMA, koji je u svom povijesnom razvoju prošao kroz razne transformacije, od drevnog helenističkog svetišta, preko važne rimske luke, do malog ribarskog mjesta.
Povratak u hotel, večera, noćenje.

7. danKUŞADASI – APHRODISIAS – HIERAPOLIS – PAMUKKALE

Doručak. Odlazak do APHRODISIASA, antičkog grada, gdje su ostaci Afroditinog hrama iz 1. stoljeća prije Krista još uvijek vidljivi. Za vladavina careva Augusta i Hadrijana, hram je dodatno proširen i preuređen, a u 5. stoljeću je pretvoren u crkvu. U blizini Afrodizije su tetrapilon, odeon i biskupska palača, agora, kazalište, stadion, Hadrijanove terme i sebasteion, gdje se štovao carski kult.
Nakon toga, obilazak jednog od najpoznatijih antičkih nalazišta u Turskoj, HIERAPOLISA, gdje su ostaci crkve i grob apostola Filipa, amfiteatar, groblje sa sarkofazima…
Vožnja do PAMUKKALE, kompleksa jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. U bazenima ispunjenim vodom odražavaju se bijeli okomiti zidovi, stalaktiti vise uz rub čitavoga područja poput smrznutih slapova, a tamne planine obrasle borovom šumom uzdižu se iza terasa. Naziv Pamukkale znači dvorac od pamuka. Neki smatraju da je takav naziv uzrokovao mek izgled litica i terasa, no lokalna legenda kaže da su u davna vremena divovi na terasama sušili svoj urod pamuka. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

8. danPAMUKKALE – ANTALYA

Doručak. Obilazak samih Pamukkala te kupanje, ukoliko vremenske prilike to dozvole.
Odlazak u ANTALYJU, grad na jugozapadnoj mediteranskoj obali Turske, jednog od najpoznatijih turskih odmarališta. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

9. danANTALYA – SIDE – ASPENDOS – PERGE

Doručak. Odlazak do antičkog grada SIDE. Sam položaj Sidea omogućio mu je da se u relativno kratkom vremenu razvije u značajnu luku na Mediteranu. Za početke ovog grada veže se i jedna legenda koja kaže kako su grčki doseljenici ubrzo nakon osvajanja ovog područja zaboravili na svoj materinji jezik. Naime, u to vrijeme, ove prostore naseljavao je narod koji je imao karakterističan jezik s posebnim dijalektom. Jezik je bio toliko zvučan i melodičan da su ga svi, koji su barem malo vremena proveli u ovom gradu, ubrzo prihvatili kao svoj jezik i zaboravili materinji.
Odlazak prema ASPENDOSU, gdje se nalazi najbolje očuvani rimski amfiteatar u cijeloj pokrajini. Amfiteatar je podignut u 2. stoljeću. Sagrađen je prema planovima slavnog arhitekta Zenona, a gradnju su financirala dva bogata brata iz Aspendosa za vrijeme vladavine Marka Aurelija.
Posjet PERGI, antičkom mjestu koje je nekoć bilo pod vlašću Rimljana. Povratak u hotel, večera, noćenje.

10. danANTALYA – KONYA

Doručak. Vožnja do grada derviša KONYA. Po dolasku posjetiti ćemo Mevlâna Müzesi, odnosno Mevlanin muzej. U muzeju se nalazi grob Mevlane Rumi Jelaleddina, osnivača Mevlevi reda derviša, često nazivanih vrtećih derviša. Prema predaji, jednog dana, Mevlana se uputio na tržnicu i dok je bio na tržnici, pao je u trans, čuvši zvukove bubnja koji su dolazili iz različitih smjerova. Povučen ritmom zvukova, ali još uvijek u transu, Mevlana se počeo vrtjeti u krug s rukama podignutim prema gore dok je dlan jedne ruke bio okrenut prema nebu a drugi prema tlu. Nakon tog iskustva, Melvana se povlači i odluči osnovati školu u kojoj će podučavati mladiće o bogu i stvorenjima. Mevlanini učenici zvali su se derviši, a posebno su poznati po njihovom plesu, istom plesu koji je Mevlana prvi put doživio u transu na tržnici. Ovaj ples prepoznatljiv je po tome što su plesači odjeveni u bijele haljine s karakterističnim duguljastim pokrivalima za glavu. Ovaj ples mogli su plesati samo iskusni učenici koji su mogli doživjeti stanje trasa i bilo je potrebno puno vježbe kako bi došli do tog stanja. Ples se pleše tako da se plesač vrti u krug, uvijek u desnu s stranu s glavom pognutom na desno, a rukama podignutim u zrak. Dlan desne ruke okrenut je prema nebu, a dlan lijeve ruke prema tlu.
Smještaj u hotel, večera. Odlazak na ples derviša. Noćenje.

11. danKONYA – KAPADOKIJA (GŐREME)

Doručak. Vožnja do KAPADOKIJE, što na hetitskom jeziku, kao i na perzijskom (farsiju) znači zemlja divnih konja. Ovdje su, u davnim vremenima, prije pripitomljavanja, živjeli divlji konji. Odlazak prema zapadnoj Kapadokiji, gdje su snažne erupcije vulkana Erdžijasa prije 3 milijuna godina formirale jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Obilazak lokacije GÖREME. Cijeli grad je smješten u stijenama, a nastao je u vrijeme ranog kršćanstva, kada je ono bilo zabranjeno, a kršćani proganjani. U stijenama se nalaze prekrasne bizantske freske sa scenama iz Starog i Novog zavjeta.
Odlazak prema gradu KAYSERI, jednom od najznačajnijih industrijskih i trgovačkih središta u Turskoj. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

12. dan KAPADOKIJA – ZAGREB

Doručak. Kraća šetnja gradom. Transfer do zračne luke. Let preko Istanbula do Zagreba.

GRANIČNE I VIZNE FORMALNOSTI

• Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Organizatora putovanja. Državljani Republike Hrvatske dužni su posjedovati putovnicu.
• Putni dokumenti moraju biti valjani na dan predviđenog odlaska s područja u koje se putuje, a važiti još najmanje šest mjeseci od dana povratka u Hrvatsku.
• Sva djeca, uključujući i novorođenčad, za ulazak u zemlju moraju posjedovati vlastitu putovnicu. Upis u putovnice roditelja, odnosno zajedničke putovnice, nisu dozvoljene.
• Za ulazak u Tursku, državljanima Republike Hrvatske je potrebna viza. Hrvatski državljani koji turistički ili poslovno putuju u Tursku mogu ishoditi vizu putem sustava zahtjeva za vizu – E – viza na internetskoj stranici www.evisa.gov.tr. Informacija o vizama dostupna je na internetskoj stranici www.mfa.gov.tr. Online viza se može platiti MASTERCARD ili VISA KARTICAMA. Kako se uvjeti mogu promijeniti, a za privremene putovnice vrijede drugačiji uvjeti, ljubazno molimo da se prije odlaska informirate o uvjetima ulaska u Libanon, kod za to nadležnih institucija.
• Putnička agencija može pribaviti vizu, uz dostavu potrebnih podataka. Cijena vize uz agencijsko ishođenje iznosi 150,00 HRK.
• Pregled viznog sustava i aktualnih odredbi za hrvatske državljane dan je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/.
• Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju, u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje, odnosno nadležnom konzulatu.
• Upozoravamo da osobe kojima je potrebna schengenska viza, prilikom rezervacije destinacije koja se nalazi izvan schengenskog područja te prilikom ishodovanja vize, moraju tražiti tzv. višekratnu schengensku vizu, kako bi se mogli vratiti u državu na schengenskom području. U slučaju da nemaju navedenu vizu, putnicima zrakoplovna kompanija može odbiti povratak iz destinacije.
• Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice te su sami odgovorni za ispunjavanje uvjeta ulaska u pojedinu zemlju. Za sve nedoumice, preporučujemo stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/.

JEZIK

Službeni jezik u Turskoj je turski, no priča se i engleski. Pričaju se i kurdski, arapski, grčki i armenski

NOVAC I DRUGA SREDSTVA PLAĆANJA

Službena valuta je turska lira (TRY; 1,00 EUR = cca. 0,15 TRY), iako se plaćanja u pravilu vrše eurima. Dobro je sa sobom ponijeti manje apoene. Turske lire najčešće se koriste za napojnice i eventualne vožnje taksijem. Također, novac je moguće podizati s debitnih ili kreditnih kartica, na bankomatima (novac se dobiva u valuti zemlje u kojoj se nalazite, uz plaćanje provizije), koje je moguće pronaći gotovo svuda. Molimo da imate na umu da se tečajevi stalno mijenjaju te je moguća i dodatna naplata troškova od strane Vaše banke.

CIJEPLJENJE

Upozoravamo da je za sva putovanja u strane zemlje preporučljivo cijepiti se protiv hepatitisa A, tetanusa, difterije i dječje paralize.
Za Tursku, nema obaveznih cjepiva.
Preporučujemo da sa sobom ponesete lijekove za uravnoteženje probave i želučane tegobe.
Molimo da pročitate aktualne informacije i naputke na web stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, budući da se određeni lijekovi u Turskoj (narkotici i sl.) smatraju ilegalnima, a kazne su vrlo visoke. Dozvoljeno je unositi isključivo količine dovoljne za predviđen boravak u zemlji te za osobne potrebe, što se dokazuje držanjem lijekova u njihovim originalnim kutijama, receptom koji Vam je propisao liječnik te eventualnim pismom turske ambasade. O tome koje je lijekove dozvoljeno unositi putnici su se dužni informirati sami, kod za to nadležnih institucija.
Za zdravstvene naputke, Agencija ne preuzima odgovornost.
Više informacija možete pronaći na: https://gov.hr/moja-uprava/aktivno-gradjanstvo-i-slobodno-vrijeme/na-putovanju/unos-lijekova/373.

ZDRAVSTVENA SKRB

Prilikom putovanja u Tursku, preporučujemo sklapanje police međunarodnog zdravstvenog osiguranja!
Medicinska skrb u Turskoj je osigurana po područjima. Ukoliko je potrebno, na recepciji hotela možete pozvati dežurnog liječnika. U svakom većem gradu postoje dobro opskrbljene privatne bolnice, u kojima troškove liječenja može pokriti dodatno osiguranje. Preporučujemo sklapanje dodatnog osiguranja, s asistencijom u inozemstvu, budući da troškovi liječenja u bolnici mogu dodatno narasti.

Informacije o aktualnim preporukama za cijepljenje i zdravstvenom osiguranju preporučljivo je pročitati na stranicama nadležnog ministarstva. U svakom gradu nalaze se ljekarne označene velikim slovom E (turski: EKZANE), na bijeloj podlozi.

KLIMA

Klima u Turskoj jest blaga, s umjerenim i vlažnim ljetima te prohladnim i sušim zimama.

ODJEĆA

Preporučujemo slojevitu, udobnu, proljetno – jesensku odjeću, čvrstu i udobnu obuću te poneki svečaniji komad odjeće, za možebitne večere, a i zbog činjenice da poneki restorani, barovi i noćni klubovi uvjetuju način odijevanja te nije moguć ulazak i korištenje usluga, ukoliko pravila odijevanja nisu ispoštovana.

POSJETI RESTORANIMA

Molimo, da imate na umu kako je pri posjetu restoranima poželjno primjereno se odjenuti. Neprimjerena odjeća (npr. kupaći kostimi ili sportska odjeća) mogu smetati druge goste te su zabranjeni.

KATEGORIJE HOTELA

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji hotela u Turskoj i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja.

NAPOJNICE

Zbog vrlo niskih primanja, napojnice imaju veliku važnost. Djelatnicima koji Vas uslužuju potrebno je ostaviti napojnicu u visini 5 – 10% iznosa za plaćanje. Ne ostaviti napojnicu smatra se nepristojnim.

HRANA I PIĆE

Turska je kuhinja nadaleko poznata, naslijeđe moćnog Osmanskog carstva, a predstavlja spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog istoka i Mediterana.
Vrijedi probati turske pite s mljevenim mesom, çerkez tavuğu (čerkesko pile), juhu od crvene leće, zeytinyağli enginar (artičoke s graškom i bademom), yaprak sarmasi (sarme s listom od vinove loze), punjene patliđane, şurup kabak (bundeve u sirupu), neizbježan rahat lokum, kebab, baklavu te sveprisutnu tursku kavu…

Preporučuje se piti voda iz boce.

PROMET I JAVNA PRIJEVOZNA SREDSTVA

Promet Turske ne može se usporediti s prometom na hrvatskim cestama, na koji smo naviknuti. Zbog toga je prije dolazilo do prometnih nesreća, čak i s turističkim autobusima. Sigurnost naših gostiju na prvom nam je mjestu, zbog čega unajmljujemo samo prijevozničke tvrtke čiji se zaposlenici strogo drže pravila, odnosno vremena propisanog za odmor vozača te koje se obvezuju vožnju i transfere obaviti primjereno i, nadasve, sigurno.
U turističkim središtima javni je prijevoz dobro uređen. U gradovima je moguća vožnja taksijem ili zajedničkim taksijem, a ista je nadasve ugodna.

RELIGIJA

Državna religija je islam. Ramadan (mjesec posta) u islamu je sveto doba. Post počinje kod izlaska sunca, a završava s njegovim zalaskom. Ramadan je, kao i Sveta noć, svake godine u drugo vrijeme. Sukladno lokalnim propisima, određene kulturne znamenitosti mogu biti zatvorene te se i program putovanja mijenja.

OPSKRBA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM I VODOM

Zbog državne opskrbe električnom energijom i vodom, iako rijetko, može doći do kratkoročnih prekida u opskrbi.
U cijeloj se zemlji upotrebljava standardni europski napon 220 V.

KORIŠTENJE TELEFONA I INTERNETA

U Tursku je dozvoljen unos mobilnog telefona. Vaš operater će Vas obavijestiti o troškovima i dostupnosti. Pokrivenost mreže dobra je u turističkim područjima, no u nekim predjelima nije optimalna. Preporučuje se kupnja turske SIM kartice te korištenje iste.
Internet je dostupan gotovo svugdje, iako je WiFi na većini područja sporiji od onog na što smo navikli u Hrvatskoj, zbog čega je preporučljivo koristiti lokalnu SIM karticu.

IZLETI

Kod razgledavanja hramova i muzeja, molimo da se ponašate prikladno. Također molimo da ne dirate kamene stijene, antičke skulpture ili izložbene primjerke. Zabranjeno je skupljanje kamenja ili bilo kakvih predmeta. Preporučujemo da prilikom izleta nosite čvrstu obuću. Razgled crkvi i džamija ponekad je moguć jedino izvana, budući da se vjernike ne smije ometati za vrijeme mise ili molitve. Prilikom razgleda džamija, potrebno je prikladno se odjenuti, pokrivajući tijelo (npr. zabranjeno je nositi kratke hlače ili kratke suknje).

FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE

Fotografiranje i snimanje zračnih luka i vojnih objekata u Turskoj je strogo zabranjeno. Prije fotografiranja ljudi, potrebno je zamoliti ih za dozvolu. Preporučujemo da sa sobom ponesete veće količine fotografskog materijala, budući da je isti u destinaciji mnogo skuplji. Strogo je zabranjeno fotografiranje i snimanje znamenitosti i u brojnim muzejima te se od putnika često traži da fotoaparate, kamere, čak i mobilne telefone, ostave na ulazu. Preporučujemo da prije izleta sve kamere, fotoaparate i mobitele pohranite u hotelskom sefu, kako iste ne biste morali ostavljati na ulazu.

Upozoravamo Vas da može doći do izmjene informacija te Vam preporučujemo da prije putovanja pročitate preporuke Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/. Za dane informacije ne odgovaramo.

Šifra glavnog organizatora: 01

Fotografije
Pošaljite nam mail
error: Sadržaj je zaštićen od kopiranja! Zahvaljujemo na razumijevanju!