01 487 2241 info@adrijanaputovanja.hr

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login
01 487 2241 info@adrijanaputovanja.hr

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

TURSKA, čarolija prošlosti – od Eufrata do Tigrisa

0
trenutno nije u ponudi
trenutno nije u ponudi
Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Upit*
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

2810

Zašto Adrijana putovanja?

 • Nudimo specifična putovanja i aranžmane
 • Uvijek smo tu za svoje putnike, u bilo koje doba
 • Nasmijana, fleksibilna ekipa, s uvijek novim idejama
 • Svakom zahtjevu putnika pristupamo ozbiljno

Imate pitanje?

Za najbrže informacije o putovanjima i rezervacije nazovite odmah ili pošaljite upit

00385 91 487 2244

info@adrijanaputovanja.hr

9 dana

Mjesto polaska

Zračna luka Zagreb

Vrijeme polaska

Cijena uključuje

 • PRIJEVOZ ZRAKOPLOVOM Zagreb – Turska – Zagreb
 • ZRAKOPLOVNE PRISTOJBE
 • TRANSFER AUTOBUSOM zračna luka – hotel – zračna luka
 • PRIJEVOZ TURISTIČKIM AUTOBUSOM, prema programu
 • LOKALNOG VODIČA, na hrvatskom jeziku
 • OSAM POLUPANSIONA u hotelima 3*/4*
 • Boravišnu pristojbu te ostale pristojbe u Turskoj
 • Razglede prema programu
 • Predanu prtljagu do 23 kg težine (višak prtljage doplaćuje se)
 • Ručnu prtljagu do 8 kg težine (višak prtljage doplaćuje se)
 • Pratitelja putovanja ispred agencije, na hrvatskom jeziku
 • Osiguranje od odgovornosti agencije
 • Jamčevinu
 • Troškove organizacije programa

Cijena NE uključuje (informativne cijene, podložne promjenama)

 • Ulaznice u muzeje i objekte koji se posjećuju u individualnom aranžmanu
 • Troškove osobne prirode
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu – 0,00 HRK
 • Paket putnog osiguranja – na upit
 • Sve što nije navedeno pod cijena uključuje

NAPOMENE

 • Za navedeno putovanje agencija ne vrši povrat novca, ukoliko se ne uplati osiguranje od otkaza putovanja
 • Plaćanje putovanja u zrakoplovu nije moguće
 • Kalkulacija je rađena na bazi 20 osoba
 • Ljubazno Vas molimo da prije putovanja pročitate Opće uvjete poslovanja turističke agencije Adrijana
 • Navedene cijene podložne su promjenama, na što Organizator nema utjecaja
 • Ljubazno molimo, da imate na umu kako je kod posjeta nekim znamenitostima potrebno upraviteljima platiti za dozvolu fotografiranja ili snimanja. Molimo Vas za razumijevanje, budući da je zbog zaštite kulturne baštine, a zbog potencijalnih oštećenja kod upotrebe bljeskalice, fotografiranje i snimanje kulturnih znamenitosti pod posebnom zaštitom zabranjeno.
 • Agencija zadržava pravo promjene itinerera, odnosno redoslijeda razgleda, ukoliko ista ne utječe na generalni cilj, odnosno dojam putovanja te na sadržaj programa. Promjena itinerera uobičajena je i ovisi o situaciji na licu mjesta, no izvodi se na način da putniku bude prihvatljiva. Do promjena može doći zbog specifičnosti pojedinog mjesta ili lokaliteta ili lokalnih običaja. Do promjena može doći i na licu mjesta, tijekom samog izvođenja izleta.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovnih karata (oko tjedan do dva prije putovanja), a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, na što Organizator nema utjecaja. Zbog toga, moguće je da će doći do povećanja cijene zrakoplovne karte te posljedično na povećanje cijene cjelokupnog aranžmana. Zrakoplovne karte izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • Ljubazno molimo da imate na umu da su alkoholna i uvozna pića obično vrlo skupa.
 • U slučaju promjene cijene kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5%, Organizator ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
 • Sve ostale upute za putovanje putnicima se šalju u posebnom dokumentu, prije samog putovanja
Plan putovanja

1. danZAGREB – MARDIN

Let Zagreb – Mardin. Po dolasku, odlazak u razgled MARDINA, glavnog grad provincije Mardin u turskom Kurdistanu, poznatog po arhitekturi Artuqid svog starog grada i po strateškom položaju na stjenovitom brdu u blizini rijeke Tigris, koja se strmo uzdiže nad ravnicama. U gradu živi velika populacija Kurda, Arapa i Asira.
Odlazak u hotel, večera, noćenje.

2. danMARDIN – DARA – MOR HANANYO

Doručak. Odlazak u DARU, gdje se nalaze ruševine tvrđave Istočnog Rimskog Carstva iz 6. st. Dara ili Daras bio je važni istočnorimski utvrđeni grad u sjevernoj Mezopotamiji na granici sa Sasanidskim Carstvom. Zbog svoje velike strateške važnosti, oko njega su se često vodile borbe u bizantsko-perzijskim ratovima u 6. stoljeću, uključujući znamenitu bitku kod Dare 530.

Nastavak putovanja prema MOR HANANYOU, sirijskom pravoslavnom samostanu iz 5. st. Samostan se nalazi u sirijskoj kulturnoj regiji poznatoj kao Tur Abdin, a nalazi se tri kilometra jugoistočno od Mardina, u Turskoj. Ovaj impozantni samostan poznatiji je po svom nadimku Samostan šafrana, koji potječe od tople boje kamena.

Povratak u hotel, večera, noćenje.

3. danNacionalni park BOTAN VADISI – HASANKEYF – Zeynel Bey – MIDYAT

Doručak. Odlazak u nacionalni park BOTAN VADISI, koji čuva jednu od najdubljih nizina Turske te ostatke ljudske civilizacije iz doba neolitika. Kanjon presijeca rijeka, a pogledi koji se pružaju pripadaju najspektakularnijim pogledima na svijetu.

Slijedi posjet drevnom HASANKEYFU, gradu i okrugu smještenom uz rijeku Tigris, u provinciji Batman na jugoistoku Turske, gdje se nalazi i prestižno arhitektonsko dostignuće 15. st., mauzolej Zeynela Beya. Hasankeyf su danas tek ostaci ovog nekada moćnog grada.

Posjet simpatičnom MIDYATU, gradu duge povijesti. Također drevni grad, Midyat je središte stoljetnog huritskog grada u Gornjoj Mezopotamiji. U prošlosti koja započinje u davnom 9. st. pr. Kr., gradom su vladali različiti vođe i nacije, čemu njegovi zidovi, ali i neopisiva ljepota, svjedoče i danas.

Povratak u hotel, večera, noćenje.

4. danJezero Van – AKDAMAR, Katedrala svetog Križa – tvrđava Van

Doručak. Vožnja do dragulja prirode u ovom dijelu Turske – jezera Van. Ovo je najveće jezero u Turskoj, koje svojom veličinom gotovo izaziva strahopoštovanje. Nalazi se u pokrajini Van, na istoku zemlje, u blizini grada Vana. Površina mu je 3755 km², dugo je 119 km, a doseže dubinu od 451m. Na jezeru se nalaze četiri otoka, od kojih je posebno zanimljiv drugi po veličini, AKDAMAR, na kojem se nalazi stara armenska Katedrala svetog Križa. Ovo je srednjovjekovna armenska apostolska katedrala (10. st.), sagrađena kao palatinska crkva za kraljeve Vaspurakana, a kasnije služi kao sjedište katoličkog aghtamara.Na zapadnom kraju otoka tvrda, siva, vapnenačka litica uzdiže se 80m iznad razine jezera.

Na jugoistočnoj obali jezera Van nalazi se istoimena tvrđava, masivno kameno zdanje koje je sagradilo drevno kraljevstvo Urartu, tijekom 9. do 7. st. Pr. Kr. i najveći je primjer takve vrste gradnje. Nalazi se na ruševinama drevne urartijske prijestolnice Tushpe, na strmoj strani litice.

Polazak prema hotelu, večera, noćenje.

5. danJezero i krater Nemrut – DIYARBAKIR

Doručak. Odlazak na jezero Nemrut, kratersko jezero smješteno u istoimenom vulkanu u istočnoj Turskoj nedaleko od jezera Van. Jezero je na visini od 2247 m i duboko je 176m. Vulkansko podrijetlo jezera svjedoči o veličanstvenosti ovoga kraja. Sam vulkan ime je dobio po kralju Nimrodu (Nemrutu), koji je ovim područjem vladao 2100 g. pr. Kr. Krater inače u svom zagrljaju čuva pet jezera, od kojih je jezero Nemrut najveće, dok mu na svjetskoj razini pripada drugo mjesto po veličini u kategoriji kraterskih jezera.

Odlazak do utvrđenog grada DIYARBAKIRA, antičku Amidu, na desnoj obali rijeke Tigris. Ime mu znači grad ljudi Bakr, drevnog arapskog plemena koje je grad osvojilo u 7. st. Danas je grad većinom naseljen kurdskim stanovništvom, a mnogi ga smatraju glavnim gradom Kurdistana. Službeno, Diyarbakır pripada najvećim gradovima Turske.
Najimpresivniji povijesni spomenik Diyarbakıra je staro središte grada okruženo zidinama. Njih je podigao rimski car Konstancije II., a proširio i dogradio car Valentinijan I. Nakon njih, zidine su dograđivali Arapi i Osmanlije, tako da danas imaju ukupno 5 km s 82 kule i 4 vrata. Izgrađene su od crnog bazalta, zbog toga Turci taj dio grada zovu Kara Kale, Crna tvrđava, ili Kara Amid, Crni Amid.
Kako je Diyarbakır utvrda bila važno središte od helenističkog razdoblja, preko rimskog, sasanidskog, bizantskog, ranoislamskog i osmanskog doba do danas, ona je, zajedno s kulturnim krajolikom Hevsel vrtova, 2015. god. upisana na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Europi. Zaštićeno područje uključuje Amida nasip, poznat kao İçkale (unutarnji dvorac) te 5,8 km duge zidine Diyarbakira s njihovim brojnim kulama, kontraforima i 63 natpisa iz različitih razdoblja, kao i Hevsel vrtove, zelenu vezu između grada i Tigrisa koji grad opskrbljuje hranom i vodom.

Povratak u hotel, večera, noćenje.

6. danNacionalni park Nemrut

Doručak. Odlazak u nacionalni park Nemrut. Nemrut ili Nemrud je 2134m visoka planina u jugoistočnoj Turskoj. Nemrut je najpoznatiji po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. stoljeća pr. Kr.
Ovdje se nalaze i ruševine drevne Arsamenije, prijestolnice Komagenskog kraljestva, iz 3. st. pr. Kr.
Slijede Severanjski most, kasni rimski most smješten u blizini Arsamenije, Perrhe, također jedan od gradova Komagenskog kraljevstva te Tumul Karakuş, pogrebni spomenik (hijerotezija) kraljici Isias i princezama Antiohiji i Aki, pripadnicama Komagenske dinastije.
Povratak u hotel, večera, noćenje.

7. danRumkale – HALFETI – GAZIANTEP – ZEUGMA

Doručak. Dan ćemo provesti na rijeci Eufrat. Slijedi posjet moćnoj rimskoj utvrdi na rijeci Eufrat, imena Rumkale, za koju se vjeruje da je ovdje živio Ivan, Isusov apostol.

Slijedi vožnja brodom po ovoj veličanstvenoj rijeci te posjet drevnom gradu HALFETI. Danas je očuvan dio starog grada pod nazivom Eski Halfeti, a naselja koja mu pripadaju čuvaju brojne znamenitosti koje privlače turiste. Poslužio je i kao kulisa za snimanje turskih serija. Gradić Halfeti podigao je asirski kralj u 9. st. pr. Kr. Povijest ga je znatno izmijenila pa je u 20. stoljeću postao poljoprivredni i ribarski gradić. Prije, stanovnici su živjeli od rijeke Eufrat i uzgoja pistacija.

Posjet GAZIANTEPU, gradu za kojeg postoje dokazi da je jedan od najstarijih gradova na svijetu. Grad je često prelazio u ruke različitih gospodara, tako da su se izmjenjivale turkmenske i arapske dinastije. Gaziantep je grad orijentalnog šarma, pun lijepo građenih kamenih kuća, bezistana (natkriveni trgovi u kojima se nalaze male trgovačke i obrtničke radnje) i dobro popločenih kaldrma. Okolica mu je puna bujnih vrtova, vinograda i maslinika. Najimpresivniji povijesni spomenik Gaziantepa su ostaci tvrđave na brdu iznad grada, koju je sagradio bizantski car Justinijan I. U gradu se nalazi i velik broj džamija izgrađenih od 11. do 16. stoljeća, a nekadašnja srednjovjekovna medresa (škola) preuređena je u arheološki muzej, koji je poznat po velikoj zbirci hetitskih pečata.

Posjet ZEUGMI, antičkom gradu u drevnoj Komageni, čije se ruševine nalaze u današnjoj turskoj provinciji Gaziantep. Smatra se jednim od četiri najvažnija naselja antičke Komagene. Ime je dobio po pontonskom mostu preko rijeke Eufrat. Osnovao ga je oko godine 300. pr. Kr. Seleuk I. U 1. st., u ovom je gradu živjelo gotovo 70000 ljudi, a bio je trgovački i vojni centar starog Rima. Najpoznatiji je po velikom broju očuvanih mozaika u nekadašnjim rimskim vilama, a ovdje je i najveći mozaik na svijetu, veličine 1700m2.

Povratak u hotel, večera, noćenje.

8. danŞANLIURFA – GÖBEKLI TEPE – HARRAN – BAZDA MAĞARALARI

Doručak. Posjet ostacima nekih od najstarijih hramova na svijetu, imena Göbekli Tepe. Göbekli Tepe je arheološki lokalitet mezolitičkog svetišta na brdu u jugoistočnoj Anatoliji, a najpoznatiji je kao najstariji poznati primjer monumentalne arhitekture. Starost nekih hramova prelazi 11000 godina, što znači da su gotovo duplo stariji od slavnog Stonehengea, a i danas ponosno stoje i pričaju priču nekih prošlih vremena.

Odlazak u ŞANLIURFU (URFU), čija se povijest bilježi još od davnog 4. st. pr. Kr. Danas, Urfa je multietnički grad s turskim, kurdskim i arapskim stanovništvom. Grad krasi prekrasna arhitektura, koja svjedoči slavnim prošlim vremenima.

Odlazak do divnog HARRANA, još jednog antičkog grada, nekada najvećeg grada Gornje Mezopotamije. Ondje je predstavljao veliko komercijalno, kulturno i religijsko središte. Tome je pridonio njegov položaj jer je smješten na križanju cesta između gradova Damaska, Ninive i Karhema. Bio je naseljen više od 6000 godina pr. Kr, a danas je svjedok minulih vremena i načina života Mezopotamije.

Bazda Mağaralari, odnosno špilje (zapravo antički kamenolom) Bazda, svojom ljepotom govore same za sebe. Rezultat su tisućljetnog vađenja kamena kako bi se izgradili antički gradovi, među kojima je i Harran. Sve je to doprinijelo ovom današnjem fenomenu, koji skriva brojne galerije i tunele.

Povratak u hotel, večera, noćenje.

9. danZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela. Let za Zagreb.

GRANIČNE I VIZNE FORMALNOSTI

• Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Organizatora putovanja. Državljani Republike Hrvatske dužni su posjedovati putovnicu.
• Putni dokumenti moraju biti valjani na dan predviđenog odlaska s područja u koje se putuje, a važiti još najmanje šest mjeseci od dana povratka u Hrvatsku.
• Sva djeca, uključujući i novorođenčad, za ulazak u zemlju moraju posjedovati vlastitu putovnicu. Upis u putovnice roditelja, odnosno zajedničke putovnice, nisu dozvoljene.
• Za ulazak u Tursku, državljanima Republike Hrvatske je potrebna viza. Hrvatski državljani koji turistički ili poslovno putuju u Tursku mogu ishoditi vizu putem sustava zahtjeva za vizu – E – viza na internetskoj stranici www.evisa.gov.tr. Informacija o vizama dostupna je na internetskoj stranici www.mfa.gov.tr. Online viza se može platiti MASTERCARD ili VISA KARTICAMA. Kako se uvjeti mogu promijeniti, a za privremene putovnice vrijede drugačiji uvjeti, ljubazno molimo da se prije odlaska informirate o uvjetima ulaska u Libanon, kod za to nadležnih institucija.
• Putnička agencija može pribaviti vizu, uz dostavu potrebnih podataka. Cijena vize uz agencijsko ishođenje iznosi 150,00 HRK.
• Pregled viznog sustava i aktualnih odredbi za hrvatske državljane dan je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/.
• Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju, u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje, odnosno nadležnom konzulatu.
• Upozoravamo da osobe kojima je potrebna schengenska viza, prilikom rezervacije destinacije koja se nalazi izvan schengenskog područja te prilikom ishodovanja vize, moraju tražiti tzv. višekratnu schengensku vizu, kako bi se mogli vratiti u državu na schengenskom području. U slučaju da nemaju navedenu vizu, putnicima zrakoplovna kompanija može odbiti povratak iz destinacije.
• Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice te su sami odgovorni za ispunjavanje uvjeta ulaska u pojedinu zemlju. Za sve nedoumice, preporučujemo stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/.

JEZIK

Službeni jezik u Turskoj je turski, no priča se i engleski. Pričaju se i kurdski, arapski, grčki i armenski

NOVAC I DRUGA SREDSTVA PLAĆANJA

Službena valuta je turska lira (TRY; 1,00 EUR = cca. 0,15 TRY), iako se plaćanja u pravilu vrše eurima. Dobro je sa sobom ponijeti manje apoene. Turske lire najčešće se koriste za napojnice i eventualne vožnje taksijem. Također, novac je moguće podizati s debitnih ili kreditnih kartica, na bankomatima (novac se dobiva u valuti zemlje u kojoj se nalazite, uz plaćanje provizije), koje je moguće pronaći gotovo svuda. Molimo da imate na umu da se tečajevi stalno mijenjaju te je moguća i dodatna naplata troškova od strane Vaše banke.

CIJEPLJENJE

Upozoravamo da je za sva putovanja u strane zemlje preporučljivo cijepiti se protiv hepatitisa A, tetanusa, difterije i dječje paralize.
Za Tursku, nema obaveznih cjepiva.
Preporučujemo da sa sobom ponesete lijekove za uravnoteženje probave i želučane tegobe.
Molimo da pročitate aktualne informacije i naputke na web stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, budući da se određeni lijekovi u Turskoj (narkotici i sl.) smatraju ilegalnima, a kazne su vrlo visoke. Dozvoljeno je unositi isključivo količine dovoljne za predviđen boravak u zemlji te za osobne potrebe, što se dokazuje držanjem lijekova u njihovim originalnim kutijama, receptom koji Vam je propisao liječnik te eventualnim pismom turske ambasade. O tome koje je lijekove dozvoljeno unositi putnici su se dužni informirati sami, kod za to nadležnih institucija.
Za zdravstvene naputke, Agencija ne preuzima odgovornost.
Više informacija možete pronaći na: https://gov.hr/moja-uprava/aktivno-gradjanstvo-i-slobodno-vrijeme/na-putovanju/unos-lijekova/373.

ZDRAVSTVENA SKRB

Prilikom putovanja u Tursku, preporučujemo sklapanje police međunarodnog zdravstvenog osiguranja!
Medicinska skrb u Turskoj je osigurana po područjima. Ukoliko je potrebno, na recepciji hotela možete pozvati dežurnog liječnika. U svakom većem gradu postoje dobro opskrbljene privatne bolnice, u kojima troškove liječenja može pokriti dodatno osiguranje. Preporučujemo sklapanje dodatnog osiguranja, s asistencijom u inozemstvu, budući da troškovi liječenja u bolnici mogu dodatno narasti.

Informacije o aktualnim preporukama za cijepljenje i zdravstvenom osiguranju preporučljivo je pročitati na stranicama nadležnog ministarstva. U svakom gradu nalaze se ljekarne označene velikim slovom E (turski: EKZANE), na bijeloj podlozi.

KLIMA

Klima u Turskoj jest blaga, s umjerenim i vlažnim ljetima te prohladnim i sušim zimama.

ODJEĆA

Preporučujemo slojevitu, udobnu, proljetno – jesensku odjeću, čvrstu i udobnu obuću te poneki svečaniji komad odjeće, za možebitne večere, a i zbog činjenice da poneki restorani, barovi i noćni klubovi uvjetuju način odijevanja te nije moguć ulazak i korištenje usluga, ukoliko pravila odijevanja nisu ispoštovana.

POSJETI RESTORANIMA

Molimo, da imate na umu kako je pri posjetu restoranima poželjno primjereno se odjenuti. Neprimjerena odjeća (npr. kupaći kostimi ili sportska odjeća) mogu smetati druge goste te su zabranjeni.

KATEGORIJE HOTELA

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji hotela u Turskoj i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja.

NAPOJNICE

Zbog vrlo niskih primanja, napojnice imaju veliku važnost. Djelatnicima koji Vas uslužuju potrebno je ostaviti napojnicu u visini 5 – 10% iznosa za plaćanje. Ne ostaviti napojnicu smatra se nepristojnim.

HRANA I PIĆE

Turska je kuhinja nadaleko poznata, naslijeđe moćnog Osmanskog carstva, a predstavlja spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog istoka i Mediterana.
Vrijedi probati turske pite s mljevenim mesom, çerkez tavuğu (čerkesko pile), juhu od crvene leće, zeytinyağli enginar (artičoke s graškom i bademom), yaprak sarmasi (sarme s listom od vinove loze), punjene patliđane, şurup kabak (bundeve u sirupu), neizbježan rahat lokum, kebab, baklavu te sveprisutnu tursku kavu…

Preporučuje se piti voda iz boce.

PROMET I JAVNA PRIJEVOZNA SREDSTVA

Promet Turske ne može se usporediti s prometom na hrvatskim cestama, na koji smo naviknuti. Zbog toga je prije dolazilo do prometnih nesreća, čak i s turističkim autobusima. Sigurnost naših gostiju na prvom nam je mjestu, zbog čega unajmljujemo samo prijevozničke tvrtke čiji se zaposlenici strogo drže pravila, odnosno vremena propisanog za odmor vozača te koje se obvezuju vožnju i transfere obaviti primjereno i, nadasve, sigurno.
U turističkim središtima javni je prijevoz dobro uređen. U gradovima je moguća vožnja taksijem ili zajedničkim taksijem, a ista je nadasve ugodna.

RELIGIJA

Državna religija je islam. Ramadan (mjesec posta) u islamu je sveto doba. Post počinje kod izlaska sunca, a završava s njegovim zalaskom. Ramadan je, kao i Sveta noć, svake godine u drugo vrijeme. Sukladno lokalnim propisima, određene kulturne znamenitosti mogu biti zatvorene te se i program putovanja mijenja.

OPSKRBA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM I VODOM

Zbog državne opskrbe električnom energijom i vodom, iako rijetko, može doći do kratkoročnih prekida u opskrbi.
U cijeloj se zemlji upotrebljava standardni europski napon 220 V.

KORIŠTENJE TELEFONA I INTERNETA

U Tursku je dozvoljen unos mobilnog telefona. Vaš operater će Vas obavijestiti o troškovima i dostupnosti. Pokrivenost mreže dobra je u turističkim područjima, no u nekim predjelima nije optimalna. Preporučuje se kupnja turske SIM kartice te korištenje iste.
Internet je dostupan gotovo svugdje, iako je WiFi na većini područja sporiji od onog na što smo navikli u Hrvatskoj, zbog čega je preporučljivo koristiti lokalnu SIM karticu.

IZLETI

Kod razgledavanja hramova i muzeja, molimo da se ponašate prikladno. Također molimo da ne dirate kamene stijene, antičke skulpture ili izložbene primjerke. Zabranjeno je skupljanje kamenja ili bilo kakvih predmeta. Preporučujemo da prilikom izleta nosite čvrstu obuću. Razgled crkvi i džamija ponekad je moguć jedino izvana, budući da se vjernike ne smije ometati za vrijeme mise ili molitve. Prilikom razgleda džamija, potrebno je prikladno se odjenuti, pokrivajući tijelo (npr. zabranjeno je nositi kratke hlače ili kratke suknje).

FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE

Fotografiranje i snimanje zračnih luka i vojnih objekata u Turskoj je strogo zabranjeno. Prije fotografiranja ljudi, potrebno je zamoliti ih za dozvolu. Preporučujemo da sa sobom ponesete veće količine fotografskog materijala, budući da je isti u destinaciji mnogo skuplji. Strogo je zabranjeno fotografiranje i snimanje znamenitosti i u brojnim muzejima te se od putnika često traži da fotoaparate, kamere, čak i mobilne telefone, ostave na ulazu. Preporučujemo da prije izleta sve kamere, fotoaparate i mobitele pohranite u hotelskom sefu, kako iste ne biste morali ostavljati na ulazu.

Upozoravamo Vas da može doći do izmjene informacija te Vam preporučujemo da prije putovanja pročitate preporuke Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/. Za dane informacije ne odgovaramo.

Šifra glavnog organizatora: 01

Fotografije
Pošaljite nam mail
error: Sadržaj je zaštićen od kopiranja! Zahvaljujemo na razumijevanju!