01 487 2241 info@adrijanaputovanja.hr

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login
01 487 2241 info@adrijanaputovanja.hr

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

EGIPAT, Marsa Alam

0
trenutno nije u ponudi
trenutno nije u ponudi
Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Upit*
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

3256

Zašto Adrijana putovanja?

 • Nudimo specifična putovanja i aranžmane
 • Uvijek smo tu za svoje putnike, u bilo koje doba
 • Nasmijana, fleksibilna ekipa, s uvijek novim idejama
 • Svakom zahtjevu putnika pristupamo ozbiljno

Imate pitanje?

Za najbrže informacije o putovanjima i rezervacije nazovite odmah ili pošaljite upit

00385 91 487 2244

info@adrijanaputovanja.hr

8 dana

Mjesto polaska

Autobusni kolodvor Zagreb

Zračna luka Beč

Vrijeme polaska

Cijena uključuje

 • Prijevoz zrakoplovom do Beč - Marsa Alam - Beč
 • Transfer autobusom Zagreb – zračna luka Beč – Zagreb
 • Transfer autobusom zračna luka Marsa Alam – hotel – zračna luka Marsa Alam
 • Zrakoplovne pristojbe
 • Osam dana, sedam noćenja, all inclusive (doručak, kasni doručak, ručak, popodnevni snack, večera, ponoćni snack, slastice, alkoholna i bezalkoholna pića (alkoholna pića plaćaju se nakon ponoći))
 • Predanu prtljagu do 20 kg težine (višak prtljage doplaćuje se oko 8,00€/kg (informativna cijena, podložna promjenama))
 • Ručnu prtljagu do 5 kg težine (višak prtljage doplaćuje se oko 8,00€/kg (informativna cijena, podložna promjenama))
 • Zakusku i bezalkoholno piće na letu
 • Razglede prema programu
 • Turističkog pratitelja ispred agencije
 • Jamčevinu
 • Osiguranje od odgovornosti agencije

OBAVEZNA DOPLATA (informativna cijena, podložna promjenama, na što Agencija nema utjecaj)

 • Viza za Egipat – 28,00€ po osobi, plaća se na licu mjesta, u gotovini

Moguće doplate (informativne cijene, podložne promjenama, na što Agencija nema utjecaj)

 • Paket putnog osiguranja (međunarodno zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od otkaza putovanja) – na upit
 • Izlet Marsa Alam – Luxor, Dolina kraljeva – 100,00 – 149,00€ po osobi
 • Izlet Plava vožnja – cca. 45,00€ po osobi
 • Izlet Marsa Alam – Asuan – cca. 89,00 po osobi
 • Izlet Marsa Alam – El Quseir – cca. 15,00€ po osobi

Cijena NE uključuje

 • Jednokrevetnu sobu - 0,00 HRK
 • Ulaznice u muzeje i objekte koji se posjećuju u vlastitom aranžmanu
 • Paket putnog osiguranja
 • Troškove osobne prirode
 • Sve što nije navedeno pod cijena uključuje

NAPOMENE

 • Za navedeno putovanje agencija ne vrši povrat novca, ukoliko se ne uplati osiguranje od otkaza putovanja
 • Plaćanje putovanja u zrakoplovu nije moguće
 • Kalkulacija je rađena na bazi 5 osoba
 • Ljubazno Vas molimo da prije putovanja pročitate Opće uvjete poslovanja turističke agencije Adrijana
 • Navedene cijene podložne su promjenama, na što Organizator nema utjecaja
 • Ljubazno molimo, da imate na umu kako je kod posjeta nekim znamenitostima potrebno upraviteljima platiti za dozvolu fotografiranja ili snimanja. Molimo Vas za razumijevanje, budući da je zbog zaštite kulturne baštine, a zbog potencijalnih oštećenja kod upotrebe bljeskalice, fotografiranje i snimanje kulturnih znamenitosti pod posebnom zaštitom zabranjeno.
 • Rezervacija izleta moguća je jedino u destinaciji i to kod djelatnika lokalne agencije. Predstavljeni izleti rezerviraju se neposredno u CET – u (Cairo Express Travel). Agencija Adrijana ne nudi mogućnosti odlaska na izlete. Rezervacije izleta prije putovanja ili kod agencije Adrijana, nisu moguće.
 • Izleti su vođeni na njemačkom ili engleskom jeziku.
 • Agencija zadržava pravo promjene itinerera, odnosno redoslijeda razgleda, ukoliko ista ne utječe na generalni cilj, odnosno dojam putovanja te na sadržaj programa. Promjena itinerera uobičajena je i ovisi o situaciji na licu mjesta, no izvodi se na način da putniku bude prihvatljiva. Do promjena može doći zbog specifičnosti pojedinog mjesta ili lokaliteta ili lokalnih običaja. Do promjena može doći i na licu mjesta, tijekom samog izvođenja izleta.
 • Na ovom će putovanju doći do izmjena u itinereru, u smislu redoslijeda održavanja izleta, iz razloga što se izleti rezerviraju na licu mjesta te su u nadležnosti egipatske agencije i njihovih tjednih rasporeda, na što Organizator nema utjecaja.
 • Ljubazno molimo da imate na umu da su alkoholna i uvozna pića obično vrlo skupa.
 • Sve ostale upute za putovanje putnicima se šalju u posebnom dokumentu, prije samog putovanja
Plan putovanja

1. dan ZAGREB – zračna luka Beč – MARSA ALAM (Port Ghalib)

Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora Zagreb. Vožnja kroz Sloveniju i Austriju, uz stanku, do zračne luke Beč. Putem slijedi upoznavanje s destinacijom.

U Egiptu nam se otkrivaju brojna kulturna blaga. Nekadašnja zemlja faraona oduševljava brojnim antičkim kulturnim spomenicima, u koje se ne ubrajaju samo piramide, već i brojne skulpture te grobnice. Neki od tih objekata pripadaju kulturnoj baštini na popisu UNESCO – a. Privlačnost Egipta nikada se nije izgubila, još nas uvijek očaravaju njegovi čarobni krajolici i podvodni svijet, koji su preživjeli tisućljeća. Jedinstveni spomenici uvijek iznova mame posjetitelje i oduzimaju im dah, a egipatska bajka ovdje ne staje. Razvija se mlad narod, čija snaga obećava, koji se bori za demokraciju i razmišlja o budućnosti. Ovo je stajalište poprilično novo, no Egipat ispunjava novim obzorima i razmišljanjima.
Gledajući ga regionalno, Egipat krase nepregledne pustinje, kulturno bogata delta Nila te Crveno more, s kilometrima dugim pješčanim plažama. Raznolikost podvodnog svijeta, bogatog egzotičnom florom i faunom, nadaleko je znana, dok egipatska raznolikost jamči savršen odmor tijekom čitave godine – dijelom je suptropsko, dijelom pustinjsko područje s vrućim danima i hladnim noćima, na jugu zemlje, dok je sjever sredozemne klime. Svaka egipatska regija, kao i svako pojedino mjesto, sjaji posebnim sjajem.

Dolazak u zračnu luku Beč. Let Beč – Marsa Alam (po lokalnom vremenu). Po dolasku u Marsa Alam, slijedi obavljanje viznih i graničnih formalnosti te transfer do hotela i noćenje.

2. dan MARSA ALAM (Port Ghalib)

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje u hotelu i njegovim brojnim mogućnostima (laguna sa slanom vodom, bazen, plaža…).
Nakon ručka i poslijepodnevnog odmora odlazak u grad pješice, s pratiteljem putovanja, te razgled istog.

Nekadašnje ribarsko mjesto, Marsa Alam na jugu Egipta, odličan je izbor za sve željne odmora i ronjenja. Brojni, netaknuti koraljni grebeni čuvaju blago Crvenog mora. U pozadini Marsa Alama naziru se planine, dok samo mjesto krase pješčane plaže i tirkizno more – odlike savršenog odmora. Marsa Alam odlikuju brojne simpatične trgovine tipične za arapski svijet, koje mame svojim šarenilom, a prilikom kupnje cjenkanje je obavezno, inače ćete uvrijediti domaćine. Marsa Alam je i međunarodna luka u koju redovito dolaze jahte, stoga ga krase i mjesta za izlazak te gotovo uvijek vrvi događanjima.
Novouređena oaza za ronioce, Port Ghalib, naša krajnja destinacija, specijalizirana je za elitni turizam. Osim prekrasnih hotela i pješčanih plaža, ovdje životom vrvi i Crveno more. Koraljni greben od pristaništa je udaljen tek tri kilometra, a diči se netaknutim podvodnim svijetom.

Slobodno vrijeme za šetnju gradom, kavu i kupnju suvenira. Povratak u hotel, večera, noćenje.

3. danMARSA ALAM (Port Ghalib) – LUXOR – DOLINA KRALJEVA

Predlažemo izlet u Luxor i Dolinu kraljeva (doplata). Radi se o cjelodnevnom izletu autobusom, koji uključuje posjet Dolini kraljeva, vožnju Nilom, posjet hramu kraljice Hatšepsut, hram u Karnaku, Memnonove kolose, Aleju sfingi, tvornicu alabastra, a u cijenu su uključene ulaznice i obrok (ulaznica u grobnicu faraona Tutankamona plaća se dodatno). Izlet je potrebno rezervirati na licu mjesta. Izlet je vođen na engleskom i njemačkom jeziku, no postoji mogućnost prevođenja od strane pratitelja putovanja. Cijena izleta ovisi o broju prijavljenih putnika, a kreće se između 100,00 i 149,00€ po osobi.

Za one koji ne žele na izlet, slobodan dan za uživanje i samostalno istraživanje grada. Usluga u hotelu je All Inclusive, tako da su svi obroci, kao i pića, osigurani, bez obzira na to idete li na izlete ili ne.

Luxor leži području Tebe, glavnog grada drevnog Egipta. Metropola je drevnog Orijenta, još uvijek starog sjaja. Nalazi se 700 kilometara južno od Kaira, na istočnoj obali Nila, u provinciji Qena. Teba je bila impozantna metropola drevnog Orijenta, a sam ju je Homer zvao Tebom od stotinu vrata, hvaleći tako njezin sjaj. Na vrhuncu vladavine faraona, Teba je imala oko milijun stanovnika. Impresivni su hramovi na istoku grada, a Hram u Luxoru i tri kilometra udaljen Hram u Karnaku zajedno čine najveći kompleks hramova, koji je bio građen približno 1700 godina. U monumentalnoj dvorani stupova nalaze se 134 stupa, u 16 redova, na ukupnoj površini od 5408 m2. Ova je dvorana poslužila i kao kulisa jednog od filmova o Jamesu Bondu.

Grad hramova, Karnak, najveće je svetište u Egiptu, građeno približno 1700 godina. Svetište je građeno kao labirint te je bilo namijenjeno darivanju boga Amona. Kompleks je razdijeljen na tri predjela odvojena zidovima.
Hram Amon Ra, nazvan i Hram Carstva, najveći je egipatski hram, s ukupno deset pilona (ulaznih kula). Ovo nije klasičan hram, već skup različitih usporedno građenih sakralnih objekata. Najvažniji predio hrama je velika Dvorana stupova, jedno od antičkih čuda svijeta – na površini od 5408 m2, u 16 redova, nalaze se 134 stupa, tvoreći tako jedno od najvećih zdanja u povijesti čovječanstva.
U antičko doba, Amonov hram u Karnaku i tri kilometra udaljen Hram u Luxoru, povezivala je Aleja sfingi, koja je završavala kod desetog hramskog stupa. Danas ih je očuvano samo nekoliko, ispred hrama u Karnaku.

Hram u Luxoru posvećen je božanskoj trijadi, Amonu, Mutu i Khonsu. Ulaz u svetište čuvaju dva petnaest metara visoka kolosa, koji prikazuju Ramzesa II. te dvadeset i pet metara visok obelisk. Duplikat obeliska poklonjen je Francuskoj 1836. te danas stoji u Parizu, na Palace de la Concorde. U unutrašnjosti hrama je dvorište sa stupovima oblika cvijeta papirusa i prekrivenima hijeroglifima koji pričaju o bogu Amonu i pobjedničkim bitkama Ramzesa II. Hram je, prema predaji, služio sjedinjenju kralja s njegovim božanskim Ka (dušom).

Na zapadnoj obali Nila, u nekropoli Tebe, njezini su drevni stanovnici pokapali svoje mrtve. Ovdje se nalaze Dolina kraljeva, Dolina kraljica i Memnonovi kolosi, nekada čuvari hramova kralja Amenofisa III., koji je iste gradio između 1400. g. pr. n. e. i 1370. g. pr. n. e. Njihova je postojanost i danas čvrsta, a prikazuju faraona koji sjedi, s rukama na koljenima. Ime su im dali Grci po trojanskom junaku Memnonu, koji je bio ubijen od strane Ahileja. Kada je jedan od kolosa bio teško oštećen u potresu, svakog su se jutra čuli zvukovi koje su ljudi tumačili kao jecanje junaka Memnona.
Godine 1922. pronađena je Tutankamonova grobnica, netaknuta, čuvajući veliko bogatstvo. Ovo je otkriće razvilo egiptologiju te od tog vremena uvijek iznova razbuktava čovjekovu maštu.
Više od petsto godina, ovo je područje posljednje počivalište najmoćnijih vladara Novog carstva. Grobnice su uklesane u stijene, a mumije ukrašene zlatom i dragim kamenjem. Iako strogo čuvane, grobnice su često bile pljačkane.
U Dolini je kraljeva dosad otkriveno 65 grobnica, od kojih svaka ima svoju priču, povijest i posebnu vrijednost.
Posebnim graditeljskim postignućem smatra se posmrtno svetište kraljice Hatšepsut, čije je pročelje u ravnini sa stijenom, dok je najsvetiji dio uklesan duboko u stijene.

Memnonovi kolosi nekada su bili čuvari svetišta, stojeći na ulazu u posmrtni hram, koji je dao izgraditi kralj Amenofis III. Hram je bio uništen, a danas o njemu svjedoče samo masovne kamene skulpture.

Povratak u hotel, večera, noćenje.

4. dan MARSA ALAM (Port Ghalib)

Predlažemo izlet Plava vožnja, odnosno ronjenje s disalicom (doplata). Ovo je poludnevni izlet brodom, a uključuje dva zarona s disalicom, iz čamca, posudbu ronilačke opreme, obrok i bezalkoholna pića. Prethodno iskustvo u ronjenju nije potrebno, a sve upute dobivaju se na licu mjesta. Izlet je potrebno rezervirati na licu mjesta. Izlet je vođen na engleskom i njemačkom jeziku, no postoji mogućnost prevođenja od strane pratitelja putovanja. Cijena izleta ovisi o broju prijavljenih putnika, a iznosi otprilike 45,00€ po osobi.

Za one koji ne žele na izlet, slobodan dan za uživanje i samostalno istraživanje grada. Usluga u hotelu je All Inclusive, tako da su svi obroci, kao i pića, osigurani, bez obzira na to idete li na izlete ili ne.

Crveno more čuva jedno od najbogatijih podvodnih područja svijeta. Nevjerojatna raznolikost koralja, tropskih riba i olupina brodova na prirodnim grebenima Crvenog mora razlog su zašto je Egipat omiljena destinacija ronilaca. Otkrivanje šarenih ribica, lebdenje među koraljnim grebenima, istraživanje olupina brodova ili jednostavno, plivanje s morskim strujama, sve zajedno ronjenje u Egiptu čini nezaboravnim. Na ovom izletu postoji velika mogućnost da ćete vidjeti morsku kravu/sirenu te morske kornjače, a roni se na rubnom području nacionalnog parka Wadi El Gemal, što znači Dolina deva.

Povratak u hotel, ručak, slobodno vrijeme za uživanje u atmosferi Egipta, večera, noćenje

5. dan MARSA ALAM (Port Ghalib) – ASWAN (ASUAN)

Predlažemo izlet u Asuan (doplata). Ovo je cjelodnevni izlet autobusom, a uključuje posjet hramovima Philae i Edfu, Asuanskoj brani, parfumeriji, u cijenu su uključene ulaznice i obrok. (Posjet hramu Abu Simbel bio bi moguć kad bi se u Asuan putovalo na dva dana, zbog udaljenosti.) Izlet je potrebno rezervirati na licu mjesta. Izlet je vođen na engleskom i njemačkom jeziku, no postoji mogućnost prevođenja od strane pratitelja putovanja. Cijena izleta ovisi o broju prijavljenih putnika, a iznosi otprilike 89,00€ po osobi.

Za one koji ne žele na izlet, slobodan dan za uživanje i samostalno istraživanje grada. Usluga u hotelu je All Inclusive, tako da su svi obroci, kao i pića, osigurani, bez obzira na to idete li na izlete ili ne.

Asuan leži na krajnjem jugu Egipta te je 800 kilometara udaljen od Kaira. Arhaična atmosfera Asuana stvara dojam kraljevstva iz Tisuću i jedne noći, dok Nilom lagano jedre feluke, jedrenjaci tipični za Egipat. Nil nježno razdvaja istočnu obalu Asuana i pustinjske hridi na zapadu, ali i određuje tijek života ovog mjesta.
Živopisni bazari te suživot suvremenosti i tradicije, okosnica su Asuana. Obalna promenada nastaje zajedno s Asuanskom branom, a poznata je po hotelu Old Cataract, gdje je Agata Christie napisala svjetski poznat kriminalistički roman, Smrt na Nilu.
Pod bijelim jedrima feluke, možete odjedriti na otok Elefantinu te posjetiti mauzolej Aga Kgan, odakle se pruža veličanstven pogled na Nil.
Hram posvećen božici Izidi na otoku Philae, nakon završetka gradnje Asuanske brane bio je u potpunosti poplavljen, zbog čega je premješten na susjedni otok, Angikiju. Ovaj je hram čaroban danju i noću, posebice uz noćne prizore, uz igru svjetla i zvuka, kada okolinu pretvara u nadasve romantičan prizor.

Povratak u hotel, ručak, slobodno vrijeme za uživanje u atmosferi Egipta, večera, noćenje.

6. dan MARSA ALAM (Port Ghalib) – EL QUSEIR

Predlažemo izlet u El Quseir (doplata). Ovo je cjelodnevni izlet autobusom, a uključuje posjet posjet i obilazak džamije i crkve, šetnju kroz staru gradsku jezgru, posjet bazaru, uz mogućnost shoppinga. Izlet je potrebno rezervirati na licu mjesta. Izlet je vođen na engleskom i njemačkom jeziku, no postoji mogućnost prevođenja od strane pratitelja putovanja. Cijena izleta ovisi o broju prijavljenih putnika, a iznosi otprilike 15,00€ po osobi.

Za one koji ne žele na izlet, slobodan dan za uživanje i samostalno istraživanje grada. Usluga u hotelu je All Inclusive, tako da su svi obroci, kao i pića, osigurani, bez obzira na to idete li na izlete ili ne.

El Quseir se iz drevnog pristaništa razvio u skrovito ljetovalište na Crvenom moru. U usporedbi s ostalim ljetovalištima Egipta, El Quseir je zadržao čar tradicionalnog ribarskog sela. U okolici mjesta izgrađeno je nekoliko luksuzno opremljenih hotela i hotelskih objekata koji nude raznolike mogućnosti zabave.

Povratak u hotel, ručak, slobodno vrijeme za uživanje u atmosferi Egipta, večera, noćenje.

7. dan MARSA ALAM (Port Ghalib)

Doručak. Slobodan dan za uživanje u Egiptu, kupanje, samostalno istraživanje grada…
Ručak, večera, noćenje.

8. dan MARSA ALAM (Port Ghalib) – zračna luka Beč – ZAGREB

Doručak. Slobodno jutro za uživanje, do polaska prema zračnoj luci Marsa Alam. Let Marsa Alam – Beč (po lokalnom vremenu). Po dolasku u Beč, obavljanje graničnih formalnosti te polazak prema Zagrebu. Očekivani povratak u Zagreb u noćnim satima.

LET

HOTEL

Hoteli iz lanca RED SEA HOTELS proteklih su se godina, zbog visoke kvalitete usluge i velikog broja zadovoljnih gostiju, razvili u jedan od vodećih lanaca hotela u Egiptu.
Svaki od petnaest hotela odlikuje visoka razina individualnosti i visokokvalitetnih usluga, a u svakom se od njih gost osjeća ugodno i dobrodošlo. Hoteli se čine poput palača iz priča ispričanih u Tisuću i jednoj noći, a krasi ih velik izbor restorana, uređeni vrtovi i široke plaže, dok svojom gostoljubivošću stvaraju osjećaj udobnosti, kao da ste kod kuće.
Gosti Agencije u Egiptu su dobrodošli u petnaest hotela iz lanca RED SEA HOTELS, u Hurghadi, Makadi Bayu, Marsa Alamu i Sharm el Sheikhu. Za svakoga postoji idealan hotel – za parove, samce, obitelji, ljubitelje sporta, mlade, starije. Brojni se gosti rado vraćaju, upravo zbog gostoprimstva i udobnosti, koji im omogućuju da se osjećaju kao kod kuće.
Hotelski je lanac u privatnom vlasništvu, a zapošljava dvanaest tisuća petsto djelatnika, koji se neprestano trude boravak gosta učiniti vrijednim pamćenja.
RED SEA hoteli od samog su početka obiteljsko poduzeće, što je također jedan od razloga zašto jamče nepromijenjenu, visoku kvalitetu usluge. Ovo je poduzeće jedno od najvećih privatnih vlasnika egipatskih hotela. Obitelj živi u jednom od hotela te osobno brine za ugodan boravak gostiju. Odlični kuhari u različitim à la carte restoranima pripremaju najrazličitije međunarodne specijalitete, a za svoj su rad bili i nagrađivani.

RED SEA hoteli nude all inclusive uslugu, s doručkom, ručkom i večerom u odličnim restoranima. Lokalna bezalkoholna pića na raspolaganju su 24 sata, a lokalna alkoholna pića od 1000 sati do ponoći. Upotreba ležaljki, prostirki, ručnika za plažu i suncobrana je besplatna. RED SEA hoteli nude i opsežan program zabave i sporta te animacijski program, a u objektima su dostupni i liječnici te ljekarne.

GRANIČNE I VIZNE FORMALNOSTI

• Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Organizatora putovanja. Državljani Republike Hrvatske dužni su posjedovati putovnicu.
• Putni dokumenti moraju biti valjani na dan predviđenog odlaska s područja u koje se putuje, a važiti još najmanje šest mjeseci od dana povratka u Hrvatsku.
• Sva djeca, uključujući i novorođenčad, za ulazak u zemlju moraju posjedovati vlastitu putovnicu. Upis u putovnice roditelja, odnosno zajedničke putovnice, nije dozvoljen.
• Za ulazak v Egipat, putnicima je potrebna viza. Ista se u pravilu dobiva neposredno po ulasku u zemlju te stoji 28,00€ (s uključenim troškovima posredovanja). Putovnica mora biti važeća još najmanje šest mjeseci od dana povratka u Hrvatsku. Kako se uvjeti mogu promijeniti, a za privremene putovnice vrijede drugačiji uvjeti, ljubazno molimo da se prije odlaska informirate o uvjetima ulaska u Egipat, kod za to nadležnih institucija.
• Nakon ulaska, potrebno je ispuniti formular s podacima iz putovnice te o boravku u destinaciji.
• Pregled viznog sustava i aktualnih odredbi za hrvatske državljane dan je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/.
• Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju, u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje, odnosno nadležnom konzulatu.
• Upozoravamo da osobe kojima je potrebna schengenska viza, prilikom rezervacije destinacije koja se nalazi izvan schengenskog područja te prilikom ishodovanja vize, moraju tražiti tzv. višekratnu schengensku vizu, kako bi se mogli vratiti u državu na schengenskom području. U slučaju da nemaju navedenu vizu, putnicima zrakoplovna kompanija može odbiti povratak iz destinacije.
• Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice te su sami odgovorni za ispunjavanje uvjeta ulaska u pojedinu zemlju. Za sve nedoumice, preporučujemo stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/.

JEZIK

Službeni jezik u Egiptu je arapski, no priča se i engleski i njemački, rjeđe francuski te talijanski.

NOVAC I DRUGA SREDSTVA PLAĆANJA

U svim destinacijama u kojima Agencija nudi ljetovanje razmjena valute moguća je u hotelima ili većim bankama. Službena valuta je egipatska funta (1 EGP = 100 piastera). 1,00 EUR = cca. 20,00 EGP, iako se plaćanja u pravilu vrše u eurima ili američkim dolarima. Kod unosa novca u zemlju, iznos drugih valuta nije ograničen, no iznos egipatskih funti jest (najviše 20,00 EGP po osobi). Također, novac je moguće podizati s debitnih ili kreditnih kartica, na bankomatima (novac se dobiva u valuti zemlje u kojoj se nalazite, uz plaćanje provizije). Bankomati se nalaze uz veće banke i hotele (dizanje egipatskih funti, uz plaćanje provizije). U većini hotela moguće je plaćanje kreditnim karticama, no najčešće primaju Visu. Molimo da imate na umu da se tečajevi stalno mijenjaju te je moguća i dodatna naplata troškova od strane Vaše banke.

CIJEPLJENJE

Upozoravamo da je za sva putovanja u strane zemlje preporučljivo cijepiti se protiv hepatitisa A, tetanusa, difterije i dječje paralize.
Preporučujemo da sa sobom ponesete lijekove za uravnoteženje probave i želučane tegobe.
Molimo da pročitate aktualne informacije i naputke na web stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, budući da se određeni lijekovi u Egiptu (narkotici i sl.) smatraju ilegalnima, a kazne su vrlo visoke (novčane, zatvorske, čak i smrtne). Dozvoljeno je unositi isključivo količine dovoljne za predviđen boravak u zemlji te za osobne potrebe, što se dokazuje držanjem lijekova u njihovim originalnim kutijama, receptom koji Vam je propisao liječnik te pismom egipatske ambasade. O tome koje je lijekove dozvoljeno unositi putnici su se dužni informirati sami, kod za to nadležnih institucija.
Za zdravstvene naputke, Agencija ne preuzima odgovornost.

ZDRAVSTVENA SKRB

Prilikom putovanja u Egipat, preporučujemo sklapanje police međunarodnog zdravstvenog osiguranja!
Medicinska skrb u Egiptu je osigurana po područjima. U turističkim središtima, za savjet su Vam na raspolaganju liječnici i obrazovani farmaceuti koji većinom pričaju engleski ili njemački. U većim hotelima, osoblje Vam poziva liječnika. Kod manjih tegoba, savjet možete dobiti od farmaceuta u ljekarnama. Opskrba lijekovima je pod državnim nadzorom i ekvivalentna je srednjoeuropskim okvirima.

KATEGORIJE HOTELA

Kategorizacija hotela i brodova, navedena u katalogu, određena je od strane nacionalnih turističkih ureda i udruženja, Egyptian Hotel Association. Hotelski objekti nadziran su od strane nadležnog instituta, koji stalno ocjenjuje prikladnost dane kategorizacije.

NAPOJNICE

Zbog vrlo niskih primanja, napojnice imaju veliku važnost. Djelatnicima koji Vas uslužuju potrebno je ostaviti napojnicu u visini 5 – 10% iznosa za plaćanje. Ne ostaviti napojnicu smatra se nepristojnim.
Na krstarenju Nilom uobičajeno je skupiti paušalni iznos napojnice, za sve zaposlene.

HRANA I PIĆE

U državama smještenima na jugu, preporučljivo je konzumirati samo kuhanu i pečenu hranu. Voda iz vodovoda u većini zemalja nije pitka, a koristi se samo za održavanje osobne higijene.

POSJETI RESTORANIMA

Molimo, da imate na umu kako je pri posjetu restoranima poželjno primjereno se odjenuti. Neprimjerena odjeća (npr. kupaći kostimi ili sportska odjeća) mogu smetati druge goste te su zabranjeni.

PROMET I JAVNA PRIJEVOZNA SREDSTVA

Promet Egipta ne može se usporediti s prometom na hrvatskim cestama, na koji smo naviknuti. Zbog toga je prije dolazilo do prometnih nesreća, čak i s turističkim autobusima. Sigurnost naših gostiju na prvom nam je mjestu, zbog čega unajmljujemo samo prijevozničke tvrtke čiji se zaposlenici strogo drže pravila, odnosno vremena propisanog za odmor vozača te koje se obvezuju vožnju i transfere obaviti primjereno i, nadasve, sigurno.
U turističkim središtima javni je prijevoz dobro uređen. U gradovima je moguća vožnja taksijem ili zajedničkim taksijem, a ista je nadasve ugodna.

RELIGIJA

U Egiptu, islam je državna religija. Ramazan (mjesec posta) u islamu je sveto doba. Post počinje kod izlaska sunca, a završava s njegovim zalaskom. Ramazan je, kao i Sveta noć, svake godine u drugo vrijeme. Sukladno lokalnim propisima, određene kulturne znamenitosti mogu biti zatvorene te se i program putovanja mijenja.
Druga najveća vjerska zajednica su koptski kršćani.

OPSKRBA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM I VODOM

Zbog državne opskrbe električnom energijom i vodom, iako rijetko, može doći do kratkoročnih prekida u opskrbi.
U hotelima i na brodovima upotrebljava se standardni europski napon 110/220 V.

KORIŠTENJE TELEFONA

U Egipat je dozvoljen unos mobilnog telefona. Vaš operater će Vas obavijestiti o troškovima i dostupnosti. Pokrivenost mreže dobra je u turističkim područjima, no u nekim predjelima nije optimalna. Preporučuje se kupnja egipatske SIM kartice te korištenje iste, o čemu pratitelj putovanja daje informacije na licu mjesta.

IZLETI

Molimo da imate na umu da kod izleta i transfera vrijede egipatski zakonski propisi. U Egiptu je propisano da se izleti mogu rezervirati jedino kod agencija za organizaciju izleta i transfera, koje su za to dobile potvrdu države. Svaka agencija je odgovorna za pojedine hotele i brodove te je kao takva i upisana u nadležnoj lokalnoj upravi. Rezervacija izleta kod privatnih organizatora i organizatora bez licence zakonom je zabranjena. Molimo da se u destinaciji raspitate kod koje agencije, a s obzirom na egipatsko zakonodavstvo, je dozvoljeno rezervirati izlete. Za naše goste, rezervacija izleta moguća je jedino preko tvrtke CET.
Kod razgledavanja hramova i muzeja, molimo da se ponašate prikladno. Također molimo da ne dirate kamene stijene, antičke skulpture ili izložbene primjerke. Zabranjeno je skupljanje kamenja ili bilo kakvih predmeta. Preporučujemo da prilikom izleta nosite čvrstu obuću. Razgled crkvi i džamija ponekad je moguć jedino izvana, budući da se vjernike ne smije ometati za vrijeme mise ili molitve. Prilikom razgleda džamija, potrebno je prikladno se odjenuti, pokrivajući tijelo (npr. zabranjeno je nositi kratke hlače ili kratke suknje).

FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE

Fotografiranje i snimanje zračnih luka i vojnih objekata u Egiptu je strogo zabranjeno. Prije fotografiranja ljudi, potrebno je zamoliti ih za dozvolu. U Egipat je strogo zabranjen unos naprava za promatranje i nadzor (npr. dron, teleskop, dalekozor itd.) te bežičnih komunikacijskih naprava (walkie talkie), odnosno, dozvoljeno je uz dopuštenje za to nadležnih organa (Ministarstvo za obranu Egipta). Preporučujemo da sa sobom ponesete veće količine fotografskog materijala, budući da je isti u destinaciji mnogo skuplji. Strogo je zabranjeno fotografiranje i snimanje znamenitosti i u brojnim muzejima te se od putnika često traži da fotoaparate, kamere, čak i mobilne telefone, ostave na ulazu. Preporučujemo da prije izleta sve kamere, fotoaparate i mobitele pohranite u hotelskom sefu, kako iste ne biste morali ostavljati na ulazu.

Upozoravamo Vas da može doći do izmjene informacija te Vam preporučujemo da prije putovanja pročitate preporuke Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/. Za dane informacije ne odgovaramo.

Šifra glavnog organizatora: 01

Fotografije
Pošaljite nam mail
error: Sadržaj je zaštićen od kopiranja! Zahvaljujemo na razumijevanju!